piatok 26. marca 2010

Elektrické kosačky

Elektrické kosačky sú lacnejšie, menej hlučné a šetrnejšie k životnému prostrediu ako motorové kosačky. So šírkou záberu žacej lišty od 32 do 46 cm sú vhodné na kosenie malých a stredne veľkých trávnikov. Za veľkú nevýhodu sa považuje kábel, pretože na rozvetvených a zalomených plochách môže obmedzovať voľnosť pohybu. V zásade je potrebné dbať len na to, aby bol kábel stále za kosačkou. Odporúča sa používať len preskúšané káble, ktoré sú určené na používanie v exteriéry. Na trhu sú taktiež silno opláštené káble, ktoré sú odolné voči možným zásahom nožmi kosačky. Z hľadiska starostlivosti a nákladov na údržbu sú elektrické kosačky oproti motorovým výhodné. Pretože dôkladné čistenie po sezóne nie je veľmi potrebné, náklady na údržbu sú minimálne.

Najdôležitejšou požiadavkou pri kúpe elektrickej kosačky je jej prevádzková bezpečnosť. Významným uľahčením práce je možnosť centrálne nastaviť výšku rezu. Štandardnou normou sa stáva poistný vypínač, ktorý zastaví motor v prípade, že pustíte riaditka. Dôležitá je taktiež funkčnosť brzdy motora, ktorá zabraňuje ďalšiemu behu nožov. Ináč platia rovnaké kritéria ako pri kúpe motorovej kosačky: stabilita, zakrytie nožov a pevný kryt, ktorý odoláva úderom lietajúceho kamenia.

Práca s elektrickými kosačkami je pohodlná preto, že sú oveľa ľahšie ako ich motorové príbuzné. Vďaka tomu sa s nimi jednoducho manipuluje aj v členitých úsekoch. Ich cena sa pohybuje v rozmedzí od 50,- do 200,- €. Záleží samozrejme od značky a typu. Najpredávanejšie značky na našich trhoch sú AL-KO, Viking , SABO a FLYMO.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára