piatok 26. marca 2010

Kosačky

Zakúpenie kosačky vyžaduje hlbšiu úvahu. Dôležitým kritériom pri nákupe kosačky je veľkosť a tvar zatrávnenej plochy. Okrem ceny je nutné všímať si aj množstvo rôznych technických parametrov. Vretenové kosačky rotujúcim valcom veľmi čisto a hladko orezávajú stonky a listy tráv. Nevýhodou je, že práca s nimi je veľmi namáhavá a že môžu sekať len relatívne nízku trávu. Komfortnejšie sú kosačky s motorovým pohonom.
U čepeľových kosačiek nôž voľne rotuje okolo vertikálneho hriadeľa.
Elektrické a akumulátorové kosačky sú výhodné pri kosení malých až stredne veľkých plôch. Pre všetky elektrické kosačky je zvlášť dôležitá pravidelná údržba. Ich výhodou je, že aj po dlhšej zimnej prestávke sú ihneď pripravené k použitiu.

Motorové kosačky v jeseni, po ukončení sezóny, vyžadujú dôkladnú starostlivosť. Ich prednosťou je však silný motor, takže sa s nimi dá kosiť aj vyššia tráva. Komfortné modely sú okrem iného vybavené elektrickým štartérom, či samočinným pohonom kolies. Pre milovníkov záhrad, ktorí sú zároveň ohľaduplní k životnému prostrediu sa ponúkajú modely s katalyzátormi.

Mulčovače s elektrickým alebo motorovým pohonom tvoria medzi kosačkami samostatnú skupinu. Ich zvláštnosťou je, že stvoly trávy sú po useknutí rozrezané na krátke časti, ktoré sa môžu nechať na trávniku ako prírodné hnojivo.

Na svahu alebo na členitom povrchu oceníte výhody vznášadlovej kosačky, ktorá sa ľahko pohybuje po vzduchovom vankúši.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára