piatok 26. marca 2010

Rekreačný trávnik

Rekreačný trávnik je u nás najrozšírenejším typom trávnikov. Už názov hovorí, že tento druh zeleného koberca poslúži na všetky odpočinkové aktivity. Zohráva taktiež dôležitú úlohu pri optickom vnímaní záhrady. Prevzdušňuje a odľahčuje priestor a rôzne partie záhrady spája do jedného celku, ale pritom nebráni praktickému využitiu.

Rekreačný trávnik vyžaduje presne rozvrhnutú a premyslenú údržbu. Potrebné je pravidelné kosenie, ktorým by sa mala udržiavať výška stebiel na úrovni 4 až 4,5 cm. Jedenkrát za rok je nutné previesť vertikálny rez a aspoň dvakrát do roka je vhodné trávnik prihnojiť. Dodatočné zavlažovanie nie je nutné. Prípadné škody spôsobené suchom v priebehu horúceho leta dokáže dobre pestovaný rekreačný trávnik vyrovnať cez vlhké obdobie koncom leta. Pokiaľ však trávnik má byť ozdobnou časťou záhrady aj počas leta, bez zavlažovania to nie je možné.

Pokiaľ je v lete na terase príliš dusno a trávnik leží v príjemnom tieni, je jednoduché premeniť ho na náhradné miesto k letnému odpočinku. Výborne poslúži k usporiadaniu pikniku alebo grilovania s priateľmi. Naviac si na ňom môžete občas zahrať péntaque, kroket alebo badminton. Všetko však s malou výnimkou – nemali by sa hrať stále na rovnakom mieste.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára