piatok 26. marca 2010

Výber trávnika

Záhrada bez trávnika je skôr výnimkou. Niet divu, veď kto by sa dobrovoľne zriekal zelenej plochy, ktorá poskytuje vzdušnosť, opticky zväčšuje priestor a tvorí základnú zornú os celej záhrady. Aj úplne maličký trávnik dokáže z malej záhrady vyhnať pocit stiesnenosti.

Trávnik býva väčšinou založený v pravouhlých tvaroch, ale to rozhodne nie je záväzné. Čoraz viac architektov, ale aj majiteľov záhrad využíva zakrivené línie.

Významnú úlohu pri zakladaní trávnika zohráva veľkosť a tvar pozemku, kvalita pôdy a majiteľov vkus. Taktiež by sa nemalo zabudnúť na obtiažnosť pri neskoršej starostlivosti o trávnik.

Trávnaté plochy nemusia ležať len na rovine. Naopak, mierne zvlnenie len zvýrazní trávnik a dodá záhrade zaujímavosť. Údolia a kopce by však nemali presiahnuť sklon 30 stupňov, lebo potom nastávajú vážne problémy pri kosení. Takýto sklon majú problém zdolať aj mnohé moderné stroje.

Tvar a typ budúceho trávnika je vhodné plánovať priamo na záhrade. Odporúča sa dôkladne pozorovať, ktorá časť záhrady je zalievaná slnečným svitom viac a ktorá skoro vôbec. Na miesta, ktoré slnko neosvetľuje dostatočne, je vhodné vysadiť trvalky alebo rastliny machovitého typu. Taktiež na plochách, kde sa po daždi pravidelne zdržiava voda, by ste mali radšej vysadiť vlhkomilné rastliny, keďže trávniku sa na takýchto miestach nedarí.
Dôležitým kritériom je taktiež čas. O trávnik by sa malo starať pravidelne. Na každý ár pripadá týždenne aspoň 45 minút starostlivosti a potom bude váš trávnik príkladom pre celú ulicu.

Veľmi dôležitý je výber správneho druhu trávy. Poznáme mnoho trávnych druhov. Ja však budem písať o troch u nás najčastejšie pestovaných typoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára