piatok 26. marca 2010

Okrasny trávnik

Hustý a dokonale mäkký, akoby zamatový koberec – to sú znaky luxusného trávnika najvyššej kvality. S podobným trávnikom sa dá často stretnúť v záhradách a parkoch vo Veľkej Británií, ktorej obyvatelia priviedli starostlivosť o huňatý zelený koberec k majstrovskej dokonalosti. Okrasný trávnik najlepšieho druhu má výhradne estetickú funkciu. Pestuje sa tam, kde sa jeho kvalitám dostane zaslúženého ocenenia. Krása a úžitok sú, aspoň čo sa trávnikov týka, dva rozporuplné pojmy. V ozdobných trávnikoch sú totiž základom trávy s jemnými listovými čepeľami, ako napríklad kostrava červená alebo psinček tenký. A práve tieto trávy veľmi zle znášajú zašľapávanie.

Náročný proces pestovania okrasného trávnika začína dokonalou prípravou pôdy pred výsevom, pretože aj tie najmenšie nerovnosti neskôr narušia dokonalý estetický dojem, alebo sa dokonca môžu premeniť na prekážky pre nože kosačky.

Anglickému trávniku pomáha vlhké ostrovné podnebie, ktoré poskytuje trávniku dostatok vlahy. U nás je potrebné časté zrážky nahradiť pravidelným zavlažovaním. Väčšinou platí - čím viac a čím častejšie sa trávnik kosí, tým dôležitejšie je jeho zásobovanie vodou. Oplatí sa položiť závlahový systém už pri zakladaní trávnika. Potreba zavlažovať sa riadi počasím a najväčšia je spravidla v júli a auguste. Podobne ako v iných častiach záhrady platí - nezavlažovať často ale výdatne, aby sa pôda stihla prevlhčiť do hĺbky.
Trávnatej ploche, ktorá sa chápe ako okrasný trávnik sa musí dostať intenzívnej starostlivosti, aby plnila vysoké vizuálne nároky, ktoré sú na ňu kladené. Dokonale prepracovaný systém starostlivosti o okrasný trávnik je veda sama o sebe. Meradlom kvality okrasného trávnika je jeho jemnosť a dokonalý vzhľad. O bezchybný vzhľad sa postarajú aj tzv. Magické kruhy. Aby sa na trávniku mohli nachádzať tieto tmavé a svetlé vlny, je nutné osvojiť si úplnú presnosť pri kosení s vretenovou kosačkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára