sobota 27. marca 2010

Jarná príprava

Je tu jar a dávnejšie založený trávnik si vyžaduje určitú úpravu na to, aby mohol byť vo vegetačnom období čo najkrajší. Je viacero spôsobov, ako na to. Záleží od toho to, čo doma vlastníte, alebo čo ste ochotní kúpiť. Základ je hnojivo a hrable.

Ak ste sa rozhodli pre najlacnejšiu variantu, rátajte s relatívne namáhavou prácou, ktorej výsledok nie je to, čo by to malo byť. Jedná sa o vyhrabanie zosušenej trávy. Trávnik musíte čo najlepšie vyhrabať. Ideálne sú na to špeciálne prevzdušňovacie hrable, ktoré trávnik ako tak rozrýpu. Ak ich nevlastníte, tak postačia aj pevné kovové hrable, ktoré ale nemajú taký účinok. Trávnik musíte čo najlepšie vyhrabať a pohnojiť. Potom pravidelne zalievať.

Ak ste šťastným majiteľom vertikutátora, tak to máte pomerne jednoduché. S ním prebehnite trávnik v ľubovoľnom smere, a potom v smere kolmom na predošlý smer. Poznáme 2 typy vertikutátorov. Prvý je, že na rotačnej hlave má také ihličky, ten druhý má nože. Dnes som sa stretol s kamarátom a ten používa najprv ihličkový a potom nožový. Ja používam len ten s nožmi. Je to oveľa príjemnejšia robota, ktorá prináša oveľa väčšiu efektivitu, ako hrable. Môj trávnik má približne 100 metrov štvorcových a na tejto ploche som vytvoril 7 plných fúrikov povrchovej hliny a vysušenej trávy. S hrablami by sa mi pri najväčšej snahe podrailo naplniť možno 3 fúriky. Vertikurátor má aj tú výhodu, že vyzbiera prebytočnú a slabú trávu a nožový popri tom trávnik aj poriadne prevdzušní. To, že zelená plocha potom vyzerá ako keby po nej prebehlo obrovské stádo byvolov je super, pretože trávnik má úžasnú regeneračnú schopnosť.

Takýmto spôsobom robime prirodzenú selekciu trávnika, pri ktorej odstránime slabé a odumreté časti trávy. Ja potom na tento rozobratý trávnik nasadím novú trávu. Buď sa seje regeneračná zmes, určená pre tento účel, alebo sa doseje presne ten typ semena, ktorý tvorí základ trávnika. Je to preto, lebo regeneračná zmes, alebo iné trávne druhy môžu mať inú farbu a štruktúru, ako to, čo máme posadené. Potom je potrebné trávu poriadne pohnojiť. Najlešie sú hnojivá určené pre jarne mesiace, tie obsahujú látky ideálne pre efektívny štart trávnika. Ak dosievate nový trávnik, odporúčam používať dlhotrvajúce hnojivá, ktoré vydržia 70 dní po rosypaní. Je to potrebné preto, lebo ak robíte výsev novej trávy, tak sa po tom neoplatí veľmi chodiť, aby ste neudupali novú mladú trávičku.

Ak je nová tráva dosiata a kvalitne pohnojená, je veľmi fajn, ak sa to všetko zasype novou, čerstvou hlinou. Špeciálna a ideálna hlina na trávniky sa dá za relatívne malý peniaz kúpiť v každom záhradnom centre. Jej posyp je výhodny preto, lebo semiačka sú prikryté kvalitnou pôdou, teda ich neodfúkne vietor, ani polievanie a dážď ich veľmi nenarúší. Zároveň táto hlina umožňuje kvalitné zakorenenie sa čerstvo vysiatej trávy, pretože do tvrdej pôdy by s tým mala problém.

Keď sme všetko toto úspešne zvládli máme dve možnosti. Buď čakať na dážď, ktorý čerstvo posadené semiačka naštartuje na rast, alebo sa o to postaráme my zaliatim trávnika. Ja odporúčam hneď po výsadbe trávnik zaliať. Ak to už raz spravíme, potom musíme dbať na to, aby bol trávnik stále vlhký, aby sa nove semiačka priali v čo najväčšom počte. Nemusí sa zalievať veľmi do hĺbky, stačí pravidelne zavlažovať vrchnú časť s novou výsadbou. Za normálnych podmienok to stačí robiť raz denne, ak je slnečno a popri tom fúka aj vietor(vtedy všetko schne oveľa rýchlejšie) je potrebné zavlažovať čím častejšie. 3x do dňa úplne v pohode. Tu platí, že prehnať to veľmi nemôžete, tak kľudne lejte vodu na trávičku.

Nabudúce, keď tráva porastie si napíšeme niečo o kosení takto upraveného trávnika. Ale na to máme ešte čas, najprv treba trávu zasiať a pravidelne zalievať:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára