piatok 26. marca 2010

Založenie trávnika

Pri zakladaní malých plôch, napríklad ak sa má na trávnik premeniť nevyužitý zeleninový záhon, postačí ručné zariadenie. Pri väčších plochách je však nevyhnutné obstarať si kvalitné technické vybavenie. Ku kvalitnému prekypreniu poslúži motorový kultivátor, ktorý sa dá požičať v požičovniach náradia, približne za 800,- Sk na deň. Pôdu taktiež pripravujú špecializované firmy, ktoré disponujú výkonnými strojmi a kypričmi, valcami či bránami. Základnú úpravu veľkej plochy s odstránením kameňov a rozdrobením hrúd prevedú rýchlo. Jedna hodina práce je síce drahá, ale zem je rýchlo a hlavne kvalitne pripravená na vysadenie trávnika.

Výsevu trávnika predchádza dôkladné prekyprenie pôdy. Zem musí byť na povrchu suchá, pretože ináč je práca s ňou veľmi nepríjemná. Použitie motorovej techniky sa určite oplatí pri plochách väčších ako 100 m2.

Pokiaľ je zemina ťažká, jej vlastnosti sa výrazne zlepšia pridaním a následným zapracovaním obyčajného stavebného piesku. Pokiaľ je zemina ľahká, odporúča sa do nej pridať kompost. Potom by sa celá plocha mala čo najlepšie zarovnať.
Ak je zemina zarovnaná nasleduje výsev. Drobné a ľahké semená tráv sa dajú rovnomerne vysiať pomocou jednoduchého sýpacieho vozíka, ktorý sa dá kúpiť v každom väčšom centre pre dom a záhradu. Neskôr môže tento vozík poslúžiť pri hnojení. Výsev by nemal byť príliš hustý. Podľa skladby hnojiva sa odporúča vysievať 20 – 40 gramov na meter štvorcový. Trávne osivo sa dá rozhodiť aj ručne. Malo by byť bezvetrie, aby ľahké semená nebral vietor.

Aby mohli semená dobre klíčiť, potrebujú dostatočný kontakt s pôdou. Najpohodlnejšie sa pôda utlačí valcom, ktorý dostatočne zarovná drobné nerovnosti. Záhradný valec sa dá pomerne lacno požičať. Na jeden deň stojí prenájom do 200,- Sk. Na malých plochách sa môžu použiť aj dosky, ktoré sa upevnia na topánky pomocou popruhov. Stretol som sa už aj s utláčaním pomocou lyží.

Nakoniec je nutné novú plochu dôkladne zavlažiť. Spoľahlivým pomocníkom sú kruhové zavlažovače, ktoré sa v lete dajú použiť aj ako sprcha. Po prvej závlahe sa pôda musí udržiavať neustále vlhká.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára