piatok 26. marca 2010

Zavlažovanie

Anglický trávnik vďačí za svoju sýtozelenú farbu predovšetkým typickej vlhkej klíme vo Veľkej Británií. Aj keď u nás môže byť rok bohatý na zrážky, pre trávu je ale daždivých dní stále málo. Po dlhotrvajúcom suchu trávnik hnedne a nevyzerá pekne. Akonáhle však zaprší, trávnik sa preberie k novému životu.

Iná je situácia u novo vysadeného trávnika, ktorý musí byť stále vlhký, pretože by krehké naklíčené rastliny skoro zahynuli. Celoročne zelený trávnik sa dá udržať jedine dodatočným a pravidelným zavlažovaním. Na tento účel by sa však nemala používať cenná pitná voda z vodovodu.

Ohľaduplné k prírodným zdrojom a naviac aj lacné je využívanie nazhromaždenej dažďovej vody. Môže sa voliť medzi jednoduchšími a zložitejšími spôsobmi zalievania. So záhradnou kanvou sa dá zavlažiť len malý trávnik. Jednoduchšie je použitie hadice s postrekovačom. Pre veľké trávnaté plochy sa však oplatí zásobník a rozvod dažďovej vody. Nákladné, ale pohodlné riešenie je kvalitne naplánovaný zavlažovací systém vybavený nádržou zapustenou do zeme. Pokiaľ na zavlažovanie nie je čas, je možné objednať si automatické zavlažovanie. Automatika zistí množstvo zrážok a vlhkosť pôdy a podľa toho zalieva tak, ako to trávnik potrebuje. O túto novinu v pestovaní trávnika sa postarala spoločnosť Gardena, ktorá patrí do svetovej špičky v tomto odvetví.

Mnohí pestovatelia mierne zavlažujú trávnik deň čo deň, ale o smaragdovozelenom koberci môžu len snívať. Je to preto, lebo oveľa dôležitejšie ako každodenné zavlažovanie je pre trávnik dodanie dostatočne veľkých dávok vody. Každý deň tráva spotrebuje 2 – 3 ml vody a je jedno či závlahovej alebo dažďovej. Zároveň však platí, že pri jednom zavlažovaní by sa malo dodať 10 – 20 ml vody, aby voda prenikla až ku koreňom. Oveľa lepšie a účinnejšie zavlažuje ten, kto stiahne po hadici raz za päť dní a zavlaží poriadne, ako ten kto trávu mierne zavlažuje každý deň.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára