piatok 26. marca 2010

Rodinný trávnik

Tento trávnik je veľmi odolný a nenáročný na starostlivosť. V podstate postačí, keď sa trávnik pravidelne kosí a príležitostne sa môže pohnojiť a prevzdušniť. Prítomnosť buriny sa tu do určitej miery toleruje. Pozor by sa však mal dávať, ak sa na trávniku objaví skorocel väčší. Táto burina rastie nízko pri zemi a nože kosačky ju nedokážu pokosiť. Preto je vhodné vytrhať ju čo najrýchlejšie, aby sa veľmi nerozrástla.
Pre tento trávnik sú typické holé miesta, ktoré vznikajú vtedy, ak sa deti pravidelne hrajú na tom istom mieste a steblá takú záťaž nedokážu zvládnuť. Tieto miesta by sa mali vybrať, nasypať tam vhodnú zeminu a nanovo osiať. Taktiež je možné vyseknutý kus zameniť za iný, ktorý sa vyberie z menej frekventovanej časti záhrady. Potom sa nemusí čakať na to, kým deťom na ich obľúbenom mieste dorastie tráva.

Pri zakladaní takéhoto trávnika je potrebné myslieť na to, že bude slúžiť deťom pri ich nekonečných hrách. Preto je dôležitý výber správnej trávnej zmesi, ktorá by mala znášať časté našľapávanie, ale zároveň by mala byť menej náročná na údržbu ako golfové či ihriskové trávniky. Pre rodinné využitie sa nehodí ani parková alebo luxusná záhradná zmes. Dobrým typom by mohla byť napríklad zmes Sprint, ktorá je vhodná pre rekreačné a športové plochy s vysokým zaťažením.

Rodinný trávnik si vyžaduje len minimálnu starostlivosť a nie je vylúčené, že sa premení na okrasnú zelenú plochu, len čo deti odrastú. Podľa stavu trávnika by sa malo zvážiť, či ho stačí dosiať, alebo bude lepšie porast úplne zrušiť a nasadiť trávnik znovu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára