piatok 26. marca 2010

Obnova trávnika

Predovšetkým po zime býva trávnik plný dier a nerovnosti. Často sa v ňom nachádzajú machy a burina. Preto je potrebné pravidelne ho obnovovať. Obnoviť sa dá aj úplne zanedbaný trávnik, ktorý sa po niekoľkých týždňoch starostlivosti premení na nádhernú zelenú plochu. Pri obnove trávnika sa zvykne dosádzať nové semeno, aby bol trávnik kvalitný a hustý. Na tento účel sú vhodné špeciálne trávne zmesi - Obnova alebo Regenerácia, ktoré obsahujú semená rýchlo klíčiacich tráv a prvotnej dávky hnojiva pre rýchly počiatočný rast.

Celková obnova trávnika sa dá zhrnúť do šiestich základných bodov:
1. Kosenie na čo najnižšiu výšku.
Najprv je potrebné celú plochu pokosiť na čo najnižšiu výšku. Ozdravnú kúru je najlepšie robiť koncom jari, alebo letného obdobia.
2. Prerezanie drnovej vrstvy.
Pokosenú plochu odborníci odporúčajú prejsť vertikulátorom v pozdĺžnom aj priečnom smere ( „do kríža“ ), aby sa z trávnika odstránili zplstnatelé trávne zbytky. Zároveň sa tak mierne rozruší tvrdý povrch pôdy. Vertikulácia slúži na to, aby voda a vzduch lepšie prenikali až ku koreňom. Pôda tak ľahšie prijíma hnojivá, trávne semená, piesok alebo kompost.
3. Vyberanie trávnych zbytkov.
Zbytky po vertikulácií je potrebné zhrabať a odstrániť. Súčasne sa odporúča vyrovnať aj drobné terénne nerovnosti. Po týchto prevzdušňovacích procedúrach vyzerá trávnik ešte horšie ako na začiatku, ale on sa rýchlo zotaví.

4. Hnojenie a výsev.
Na miesta kde nerastie tráva, alebo kde je porast veľmi riedky, by sa mala dosiať nová tráva. Po dosiatí je potrebné celú plochu pohnojiť. Na to môže poslúžiť vozík na rozhadzovanie hnojív, ktorý zaručí rovnomerné rozsypanie hnojiva po trávniku.
5. Pridanie kvalitnej pôdy.
Celý povrch trávnika je vhodné posypať vrstvou kompostu alebo kvalitnej zeminy. Materiál sa musí zapracovať do trávnika lopatou alebo rýľom.
6. Zavlažovanie.
Pravidelné zavlažovanie má pre rast dosiatych rastlín zásadný význam. V prvých týždňoch po vysadení nového trávnika, alebo obnove starého, by mal trávnik dostávať vodu dvakrát denne po dobu asi päť minút. Netreba zabúdať na to, že je lepšie polievať zriedkavejšie ale výdatnejšie, aby sa voda dostala aj ku koreňom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára